מוטי קלמוביץ
motikalmovitch@gmail.com

סוגי יין ואלכוהול

»

משקאות אניס




משקאות אניס


משקאות אפריטיף מבוססי אניס - משקאות האניס מבוססים על גרגרי צמח האניס וצמחים דומים לו כמו: שומר, כוכב אניס וליקריץ. משקאות אלה יבשים מאוד ואין בהם כמעט סוכר, דבר התורם מאוד לפתיחת התיאבון. כשמוסיפים להם מים או קרח, הם משנים את צבעם לעכור, עקב שמנים ארומתיים שמתמוססים באלכוהול, אך לא במים וקיימים באניס לסוגיו.
יש לקוחות הנוהגים לשתות משקאות אלו "נקי", בכוס שוט או צ'ייסר. אחרים מעדיפים לשתות אותם בתוספת מים וקרח, מיץ אשכוליות, סודה או כל משקה קל אחר.


להלן האפרטיפים העיקריים ממשפחת האניס:

אבסינת

אבסינת הוא משקה אלכוהולי השייך למשפחת משקאות האניס. במקור הומצא בשוויץ ע"י רופא מקומי. המותג המוכר ביותר הינו פרנו. משקה זה יצא מחוץ לחוק במדינות רבות בשל השפעתו החזקה. אחד הצמחים הקיים בתרכובת הינו "ארטמיסיה אבסנטום" ובעברית לענת האבסנט, שזהו תת זן של צמח הלענה הגורם להזיות. המרכיב הכימי הגורם להזיות נקרא: תיון. במשקה צמחים נוספים בתרכובת כמו: אזוב, כוכב אניס, מליסה ועוד... .

עד שנת 1915 היה איסור מוחלט למכור משקה זה במדינות רבות באירופה בשל השפעותיו המסוכנות. במשך השנים, לקראת שנות ה 90 של המאה ה 19, בוטל איסור זה בחלק מהמדינות ומשקה זה החל להיות נפוץ יותר בגירסה הנוכחית, בה מותר ליצר אבסינת עם תמצית הצמח במיגלרמים מדודים בלבד. בצרפת היה נפוץ במאה ה-19, תקופה בה היה מחסור ביינות ולכן שתו יותר משקאות אלכוהולים. משקה זה מוכר בעיקר בצבעו הירוק ולכן לפעמים מכונה" הפיה הירוקה".

מקובל לשתות משקה זה בכוס קטנה עם רגל, כפית כסף מחוררת, קוביית סוכר ומים קרים. האבסינתרים (לוגמי האבסינת) נוהגים למהול מנת אבסינת ב-3-5 מנות מי-קרח (כלומר, בערך 17-25% אבסינת). אופן המזיגה: מזיגת מנת אבסינט לכוס, טפטוף מים קרים על קוביית הסוכר המונחת על הכפית המחוררת על מנת להמתיק את המקשה בשל מרירותו. לבסוף, עירבוב המרכיבים לחיים.

ערק

ערק הינו משקה אניס המיוצר במדינות מזרח התיכון כמו: ישראל, סוריה, ירדן ולבנון. פירוש המילה ערק בערבית הינה "זיעה". לאחר שמזקקים את המשקה, מטפטפים את הנוזל על זרעי האניס. בדר"כ ערק איכותי מזוקק מתמרים, תאנים או ענבים. ישנם מקרים בהם חוץ מצמח כוכב האניס משתמשים בצמח השומר. ערק אשר מגיע מאזור זחלה בלבנון ומיוצר לפי המסורת המקומית, רשאי להיקרא "ערק זחלאווי". מקובל לשתות ערק עם תוספת מים וקרח ואז צבעו הופך לעכור, בסלנג נקרא: " חלב אריות". הסיבה לכך היא שהשמנים האתרים הקיימים בצמח האניס, אינם מתמוססים במים.

אוזו

אניס יווני המוגדר כאפרטיף יבש מזוקק מתאנים וצימוקים, אשר להם מוסיפים את צמח כוכב האניס. האוזו יוצר לראשונה ביוון כמשקה מקומי המסמל את עצמאות יוון ושחרורה מהאימפריה העותומנית. מקובל לשתות אותו בתחילת הארוחה, עם קרח ומים.

פרנו

פרנו הינו משקה ממשפחת משקאות האניס משנת 1805. בתחילה, יוצר המשקה עם מרכיב הגורם להזיות הנקרא ארטמיסיה אבסנטום (צמח ממשפחת הלענה). אחוז האלכוהול במשקה היה גבוה (בין 65-75 אחוז אלכוהול) ובמשך השנים נאסר למכור משקה זה והוא יצא מהחוק. מאוחר יותר, יצאה הגרסה הנוכחית המכילה 40% אלכוהול וללא צמח הלענה, הגורם להזיות.

הפרנו עשוי מכוכב אניס, שומר, כוסברה, מנטה ומתבלים רבים אחרים. כוכב האניס והשומר מזוקקים ליצירת שמן הנקרא אנתול. האנתול הינו חומר כימי המשמש בתעשיית הבשמים והרפואה והוא מאין תמצית האניס. בעצם מזקקים את המרכיבים הבוטניים ליצירת תמצית של השמנים. את האנתול מערבבים עם תזקיק אלכוהול נייטרלי ותזקיקים של מספר צמחים ארומאטיים. בינתיים משרים ליקריש באלכוהול ומערבבים ביחד עם תזקיק נוסף של עשבי תיבול. מערבבים הכל יחד עם מים, סירופ סוכר וצבעי מאכל ומבקבקים.

פסטיס

פסטיס הוא אפרטיף צרפתי בעל טעמי אניס, בעל אחוז אלכוהול גבוה של 40-45%. המרכיבים המקובלים של פסטיס הם – אלכוהול, אניס ירוק (green anise) או "אניס הכוכב" (צמח שמקורו בסין בעל טעם אניס מודגש), פלפל שחור ולבן, הל, מרווה, אגוז מוסקט, ציפורן, קינמון, שוש קרח וסוכר. צבעו של המשקה צהוב בשל הוספת קרמל. הפסטיס מפורסם בכל צרפת, אך מזוהה יותר מכל עם דרום צרפת והעיר מרסיי.

ריקאר

ריקאר הוא משקה ממשפחת הפסטיס, בטעמי כוכב האניס, אפריטיף מרענן. ריקאר הוא האהוב והותיק בצרפת ומס' 4 במכירות בעולם (נמכר ב- 150 מדינות). המתכון הסודי המקורי, המורכב מתערובת של מרכיבים טבעיים, נותר ללא שינוי מאז הקמתו על ידי פול ריקאר בשנת 1932 במרסיי. כיום הריקאר הוא מותג מפורסם, ושייך לקונצרן המשקאות השני בגודלו בעולם הנקרא"פרנו-ריקאר".

 

ראקי

הראקי הוא משקה אניס תורכי, המזוקק מענבים וצימוקים ומתובל בזרעי אניס המגיעים מאנטליה ומכילים שמנים אתריים. משקה זה מזוקק פעמיים בדודי נחושת, כפי שמזקקים קוניאק בצרפת. טעמו של הראקי אניסטי עדין ומתקתק, עם ארומות של פרחי וניל.

 

בוכא

בוכא בוקובזה הינו משקה אניס דז'סטיב המזוקק מתאנים. מקורו של המשקה בתוניס.