וויסקי יפני
ידוע שיפן היא אחת המדינות המתקדמות בעולם בייצור של מוצרים רבים , אך שמדברים על יפן קשה להגיד בנשימה אחת וויסקי . מסתבר שטעות בידנו. ביום חמישי האחרון הצטרפתי לטעימה מקצועית של וויסקי יפני בחברה הסקוטית, אשר מייבאת את כל מותגי הוויסקי היפני לארץ. את הטעימה ערך יונתן ישי מנכ"ל עמותת הוויסקי ההישראלי, שעשה זאת במקצועיות ובהומור. מסתבר שיפן מייצרת וויסקי בצורה רשמית משנת 1929. ליפן יש היסטוריה לא קצרה בייצור אלכוהול, סאקי מיוצר ביפן מהמאה השלישית ותזקיק נוסף בשם soju מיוצר מהמאה ה16. הסיפור מתחיל בשנת 1854 יפן נחשפה לעולם המערבי וכך גם לוויסקי, היפנים ניסו לייצר וויסקי בעצמם אך המשקה שנוצר היה באיכות ירודה ולא שתי. כל זאת השתנה ע"י שני אנשים יפנים שלקחו את תעשיית הוויסקי היפני והביאו אותה להצלחה. הראשון איקו טורי שנולד בשנת 1879 והחל לעבוד בעסק המשפחתי בגיל 13 עם דודו בבית המרקחת שמכר גם משקאות חריפים. את העסק הראשון שלו פתח ב 1899 חנות ליבוא יינות. השני מסטאקה נולד בשנת 1894 בן למשפה המייצרת סאקי משובח. מסטאקה למד כימיה באוסקה ובהמשך דרכו נשלח ע"י חברה יפנית ללמוד בסקוטלנד את תהליך ייצור הוויסקי הסקוטי. את ההתמחות עשה במזקקת לונגמורן, בסקוטלנד הכיר בחורה סקוטית שאותה נשא לאישה ושניהם עברו לגור ביפן. שחזר ליפן מסתבר שהחברה ששלחה אותו להתמחות בסקוטלנד לא הייתה זקוקה לשירותיו. מסטאקה חיפש עבודה בתחום, דרך מכר משותף הכיר את טורי שחיפש מאסטר בלנדר סקוטי לייצור וויסקי יפני. השניים נפגשו בשנת 1923וטורי החליט להעסיק את מסטאקה במזקקה החדשה שפתח כמאסטר בלנד של החברה. השניים חיפשו עיירה למיקום המזקקה, דבר הדורש מקור מים איכותיים המושפעים מהאזור ומהאדמה ותנאי אקלים המתאימים לייצור וויסקי.
העיירה נמצאה ושמה יאמאזאקי, מקור המים של הוויסקי מגיע מנהר yodogana שזורם באזור ובו זורמים מים עם הרכב מינרלי איכותי. המזקקה יושבת במפגש שלוש נהרות הזורמים זה בצמוד לזה ויוצרים הבדלי טמפ' , מסך אדים ולחות המתאימים לאופיו של הוויסקי. במזקקת ימאזאקי יש מספר דודי זיקוק השונים בגודלם ובצורתם המשפעים על אופיו של הוויסקי כל דוד מביא אופי שונה של כהלים ואדי אלכוהול שונים. הוויסקי הראשון יצא לשוק בשנת 1929 ולא נחל הצלחה, דבר הגרם לסדק בין טורי למסטאקה וטורי החליט לפטרו לאחר עשר שנים של עבודה משותפת. מסטקה החליט כי הפעה הוא עושה זאת לבד ופותח מזקקה שלו בשם יואיצ'י Yoichi באי בצפון יפן בשם אוקיידו. מסטקה קונה דודים עם זווית נמוכה של צוואר הברבור על מנת לקבל טעמים עדינים לוויסקי שלו. כיום יש שתי חברות עקריות המייצרות וויסקי ביפן סנטורי תאגיד המשקאות הגדול ביפן שבבעלות מזקקת ימאזאקי הגדולה ומזקקת יואיצ'י השייכת לחברת אסהי מזקקה קטנה יותר. מספיק עם היסטוריה עכשיו לטעימה, אז כפי שציינתי בתחילת הכתבה הצטרפתי לטעימה בחברה הסקוטית בחדר הטעימות המפואר שלהם , ישבנו ליד שולחן ערוך ומכובד אני ועוד חמישה עשר איש (חובבי וויסקי , חברי מועדון הוויסקי ההישראלי) אנשים שטעמו "וויסקי אחד או שתיים" בחייהם. על השולחן היו ארבעה כוסות וויסקי לטעימה לכל אדם, כוס מים וסושי במבחר טעמים לנישנוש ביו טעימה לטעימה. יונתן ישי פתח בהיסטוריה על הוויסקי היפני , מצגת בנושא ומספר פירסומות יפניות עם שחקני קולנוע מפורסמים ובמאים שפירסמו מותגי וויסקי יפנים. קיבלנו סקירה קצרה על תעשיית הוויסקי היפני וניגשנו לטעימה.
הוויסקי הראשון שטעמנו היה : יאמאזאקי 12 yamazaki– סינגל מאלט בבעלות סנטורי, באף עם סיבוב הכוס עולה ריח מעושן של כבול עם הזמן הוא מתעדן ועולה ריח של כרמליות ואגוזים. בפה- הרגשת יובש בלשון, טעם של עץ אגוז, כבול ומעושנות, תוקפני בהתחלה אך מתעדן לקראת הסוף.
סופר ניקה (super nikka) בלנדד וויסקי המיוצר במזקקת יואיצ'י בניגוד לקודמו ריחו עדין, אף עדין של ונליות, מעט פרחוניות ופרותיות.
טעמו מתקתקות בקצה הלשון של דבשיות וסיומת עוקצנית מעט. גילו המעורך התיישנות של 5-7 שנים בחביות עץ אלון. סיפור מעניין לבקבוק, החברה הסקוטית קנתה מספר משטחים של בקבוקים שישבו במחסן של חברת מזרח מערב , החברה קיבלה וויסקים אלו ולא היה לה מושג במיוחדות המשקה ולכן הוא נשכח בצד. החברה הסקוטית שיודעת להעריך משקה פוטנציאלי רכשה אותם. בקבוקים אלו נשלחו מיפן עם קונטיינר מלא במוצרים אחרים ואילולא הגיעו לארץ לא היתה החברה הסקוטית מייבאת אותם.
עיצוב הבקבוק מזכיר בקבוקי קוניאק או את בקבוק הוויסקי סווינג של ג'וני ווקר.
יש לציין שדווקא הוויסקים היפנים שמיוצאים לח"ול מיוצאים עם כתוביות יפניות, ואלו שהם לשוק המקומי בתוויות באנגלית. היפנים רוכשים כבוד למערב.
ניקה פיור מאלט וויט- nikka pure malt white עירבוב של מאלט יפני עם מאלט וויסקי מהאי איילה בסקוטלנד
ריח של מעושנת חזקה , פיטיות מודגשת ומעט מתיקות מטושטשת.
בטעמו אופי של איילה קלאסי מעושנות חזקה, כבול מודגש, מעט מליחות מכווץ את הלשון ואגרסיבי. מזכיר טעמים של לגבולין 16 ושילוב עם לפרויג.
ניקה מהחבית nikka from the barrel 51.4%
שילוב של מזקקת יואיצ'י ומיאגיקו (המזקקה השניה של אסהי)וגריין וויסקי.
ספירטי מאוד, מעט פטרוליות, טעמי עץ חזקים וונליות מסויימת בסוף. מומלץ לפתוח אותו עם מספר טיפות של מים מינרלים לעידון הארומה והטעמים.
טעמו פירותיות מסויימת בתחילה והשתלטות של מעושנות חזקה בהמשך.
יואיצ'י 10 yoichi 10 yearsold 45%
באף פרחוניות עדינה ריחות נעימים וקלים.
בפה מתוק בתחילה ומעושן בסופו. מורכב מאוד, קצת אגרסיבי, מתאים לאוהבי הז'אנר של וויסקי סקוטי עם נוכחות ואפטר טייסט חזק.
אז מה מיוחד בוויסקי יפני?
האקלים ביפן מאוד מזכיר את סקוטלנד, דבר התורם לאופיו של הוויסקי היפני, כמובן שמדובר באזורים ספציפים. חשוב ליפנים להתקדם ולהוכיח לעולם שהוויסקי היפני איכותי ומיוחד, לכן כל הזמן יש שאיפה לשלמות והתקדמות, שלא כמו הסקוטים שלא אוהבים שינויים הכל נעשה בהתאם למסורת.היפנים טוענים כי תהליך התסיסה בוויסקי הוא חשוב ביותר ולכן משקעים בזני שמרים שונים לשיפור הטעמים.
אני חייב לציין שבאתי לטעימה עם מעט סקפטיות, אך יצאתי מופתע מקשת טעמים רחבה ומניחוחות מפתעים של וויסקים יפנים טובים שלא נופלים מאחיהם הסקוטים.