וודקה
משקה אלכוהולי לבן וחזק המגיע במקורו ממזרח אירופה. בעבר חומר הגלם ליצור וודקה היה תפוחי אדמה. היום משתמשים ברוב המקרים בדגנים איכותיים כמו: חיטה,שעורה ושיפון.
הוודקה הינו משקה ספירטי ושקוף המגיע באחוז אלכוהול ממוצע של 40-50%. בניגוד למשקאות חריפים אחרים, הוודקה הקלאסית היא ללא טעמים וריחות נלווים, חוץ מוודקות המטובלות בפירות או צמחים. ישנם יצרנים הנוהגים לקטלג את הוודקות לפי קטגוריות ולהצהיר כי הוודקה שלהם באיכות הגבוהה ביותר. לדוגמא: וודקה סטנדרט הינה וודקה בסיסית באיכות טובה, כמו למשל: אבסולוט, פינלנדיה, סמירנוף , סטולי וכו'. אותן חברות החליטו לשדרג את איכות הוודקה וליצור קטגוריה של וודקות "הנקראות" פרימיום או אולטרה פריום.
קטגוריות אלה לא ממש רשומות תחת חוק האיחוד האירופי או כל גוף אחר המפקח על הנושא כי אין ממש גוף כזה. ההבדלים בדר"כ נובעים מחומר הגלם, שיטת הזיקוק ומספר הזיקוקים (לא מדוייק שככל שמזוקק יותר - בהכרח טוב יותר) כאשר המטרה היאלרכך את המשקה, סינון בפחם פעיל ואיכות הפחם ומקור מים.
לגבי מקור המים, קיימים ויכוחים רבים הטוענים כי מקור המים לא חשוב כל כך כפי שהיצרניות טוענות, אלא אפשר להשתמש במים ברמה סבירה ולשפר את את איכותם במעבדה. הויכוחים רבים בנושא ואין תשובות חד משמעיות, אך אין ספק שזה משחק לטובת החברות ועליית מחירי הוודקה.
סטנדרט
וודקה סטנדרט היא קטגוריה של וודקה ברמת הבסיס שבדר"כ עוברת זיקוק רציף, רמתה בינונית
וודקה פרימיום
וודקה פרמיום הינה רמה אחת מעל הסטנדרט, מדובר בוודקות העוברות מספר זיקוקים דודים וסינון נוסף בפחם
אולטרא פרימיום
אולטרה פרמיום הינה הדרגה הגבוהה ביותר בוודקה. היא עוברת מספר זיקוקים דודים ומספר רב של סינונים בפחם פעיל. זוהי וודקה עם ארומות עדינות ורכות בטעמה.